Edith Stein College
De leerlingen van het Edith Stein College in het Haagse Buurtschap 2005 hebben een nieuw schoolgebouw. Een gebouw waar volgens de architecten Pascale Leistra en Alex Letteboer van atelier PRO een gezonde leeromgeving centraal staat voor de leerlingen. Atelier PRO en Heijmans Woningbouw wonnen deze Design & Build selectie. Deze school is bijzonder omdat het meest monumentale deel van de school werd bewaard. Door de compacte nieuwbouw en de open ruimte werd ook het historisch ensemble van gebouwen rond het Couperusplein hersteld.
Atelier PRO behield meer van het gebouw dan gevraagd en combineerde dat met een nieuwe poort die het symbool werd van het onderwijsgebouw. Bij de nieuwbouw verdween de sportzaal grotendeels in de grond en daarbovenop kwam in drie bouwlagen het nieuwe schoolgebouw. Door de zeer compacte nieuwe bouwmassa is er ruimte voor sport in de Haagse binnenstad.
Baopt-systeem
Het Edith Steincollege is in 1915 opgericht als Katholieke Meisjesschool, met het Aloysius College als jongensschool. Sinds 1931 is het gehuisvest aan het Couperusplein in een gebouw van de Delftse School architect ir. Henri Thunnissen. Lucas Onderwijs besloot in 2012 tot sloop van de school. Het gebouw voldeed niet meer aan hedendaagse onderwijswensen. Atelier PRO architekten en Heijmans toonden met een Design & Build-aanbesteding aan dat sloop van alle gebouwdelen niet noodzakelijk was. De architecten bedachten een zeer compacte nieuwbouw naast de monumentale aula/kapel, het meest karakteristieke deel. Voor verwarming, koeling en ventilatie van deze enorme ruimte werd gebruik gemaakt van het geavanceerde Baopt-systeem. Het integreren van de sportzaal met daarboven de klaslokalen leverde een efficiënt nieuw gebouw op. De sportzaal werd een soort podium waarop verschillende onderwijsafdelingen zijn gesitueerd. Doordat tijdelijke huisvesting en verschillende gebouwtjes die in de loop der jaren waren bijgebouwd zijn weggehaald werd ook het historische stedelijk ensemble hersteld. De ruimte die verder overbleef werd ingericht voor sport, spel, tuinieren, groenbeleving en buiteneducatie.
Verspringende metselwerkvlakken
De afwikkeling van de logistieke verkeersstromen door het gebouw was een belangrijk ontwerpuitgangspunt. Voorheen werden fietsende leerlingen tussen en om gebouwen naar het binnenterrein geleid. Om deze stromen van en naar het gebouw beter te geleiden beschikt de school in de nieuwe situatie over een brede poort of doorgang op de as van het Louis Couperusplein. Eenmaal binnen is de routing door het gebouw duidelijk georganiseerd over de middenas van het gebouw. Boven de poort worden het bestaande en nieuwe deel verbonden met elkaar. De poort, of het tussendeel, heeft een eigen uitstraling en transparantie gekregen. Nu fietsen leerlingen over het Louis Couperusplein door de poort naar het binnenterrein met sportfaciliteiten. De poort is stedenbouwkundig en symbolisch een markeringspunt. Buiten schooltijden wordt de poort gesloten met een sierhek.
Het gebouw sluit in geleding, kleurbeleving en materiaalgebruik aan op de omgeving en op de Delftse School architectuur van de behouden kapel. Karakteristiek voor de nieuwbouw is het patroon van horizontale gevelbanden met verticale ramen gearticuleerd met verspringende metselwerkvlakken. Het volume boven de poort fungeert als intermediair tussen de nieuwbouw en de kapel. Hier is een evenwicht gezocht tussen transparante glasvlakken en verticale banden van sierbeton en metselwerk. De brons geanodiseerde kozijnen en panelen verlenen een waardige en eigentijdse uitstraling aan het geheel.
Gezonde buitenruimten
‘Samen Sporten’ is het thema dat docenten meegaven bij het inrichten van de buitenruimte. Bewegen is daarbij de hoofdmotor. De lessen lichamelijke opvoeding bieden een goede basis, maar daarnaast is gebleken dat leerlingen gestimuleerd worden om meer te bewegen als je hen daartoe ook de mogelijkheden biedt. Er is daarom samen met leerlingen gekozen voor twee basketbalvelden, een voetbalveldje en een plein waar een aantal tafeltennistafels geplaatst kan worden.
Oplevering | 2015 |
Opdrachtgever | Heijmans Bouw |
Constructeur | IMd Raadgevende Ingenieurs |
Adviseur installaties | Dijkoraad bv |
Bouwkunding aannemer | Heijmans Bouw |
Fotograaf | Luuk Kramer |